Winkelen, sightseeing én strand in Toscane: Livorno

Een heerlijk luxeprobleem: het plannen van je vakantie. Je wilt een paar steden zien, maar ook in de zon kunnen liggen. Je wilt winkelen, goedkoop eten en het liefst niet te veel toeristen tegenkomen. En een duik in de zee zou je vakantie helemaal compleet maken. Denk dan eens aan Livorno, aan de kust van Toscane. Een verrassende, echt Italiaanse kuststad vol bedrijvigheid, cultuur en oh ja: kakelverse vis!

Verse vis

Livorno is een echte vissersstad en dat proef je overal. Het ademt een beetje de sfeer van een Siciliaanse kustplaats als Catania. Drukke markten met kwebbelende visverkopers, veel kleuren en geuren en majestueuze architectuur. En dan natuurlijk het immer heerlijke en vaak prima betaalbare eten. In deze wereld heb je aan een stuk pizza en een ijskoud biertje genoeg om klein geluk te beleven: kijk om je heen en geniet van de pracht. Vanzelfsprekend is de vis verser dan je hem ooit zult krijgen, tenzij je zelf met je hengeltje de zee opgaat.

Markthal

In de prachtige markthal, bij de imposante kathedraal in de winkelstraten en aan de grachten die aan Venetië doen denken, vraag je je af waarom hier zo weinig toeristen zijn. Wie het weet, mag het zeggen. Je hoort zo vaak dat mensen zich onder het volk willen begeven tijdens hun vakantie. Nou, in Livorno zit je dan goed, want meer Italiaans wordt het niet. Het is net wat ruiger en rauwer dan de andere Toscaanse stadjes. In Livorno wordt echt geleefd en dat merk je aan alles. Het winkelaanbod is daarnaast weer eens wat anders dan de – overigens ook prachtige – Etruskische stadjes, waar ze alleen olie, wijn en kaas lijken te verkopen. Verandering van spijs doet eten. Wist je trouwens dat de Slag bij Livorno een Nederlands-Engelse aangelegenheid was? En dat hier acht musea te vinden zijn, variërend van schilderkunst tot scheepvaart?

Trein naar Pisa

Wanneer je toch in de buurt bent, kun je makkelijk de trein naar het nabijgelegen Pisa nemen. Tickets scoor je bij een automaat en op je telefoon (je sim only abonnement doet het hier gewoon) kun je de vertrektijden alvast checken via de site of de app van Trenitalia. In Pisa is namelijk veel meer te zien dan alleen een scheve toren. De vliegreizen naar Pisa, waar Galileo Galilei Airport het dichtstbijzijnde vliegveld is voor je strandvakantie in Livorno, zijn nooit echt duur. Dus ja, een bezoekje aan deze stad sla je niet over. Eenmaal terug aan zee maak je ‘s avonds een heerlijke strandwandeling om bij te komen. Maar dat kan natuurlijk ook prima met een glaasje lokale witte wijn op één van de vele terrassen in de stad.