Werken in het buitenland: De voorbereiding

Waarschijnlijk fantaseert bijna iedereen er wel eens over om in het buitenland te wonen. Al helemaal als je net terug komt van een heerlijke vakantie trekt dit idee je meer en meer. Heb jij er dit keer wat mee gedaan en heb je een tijdelijke baan in het buitenland aangenomen? Perfect. Werken in Spanje, Oostenrijk, Turkije of Griekenland, het is allemaal mogelijk. In de weken voorafgaand aan de reis zijn er een aantal dingen die je moet plannen. Je leest er hier meer over, specifiek voor Spanje.

Woning

Allereerst is het belangrijk om een woonruimte voor de gehele periode te regelen. Het beste doe je dit al van tevoren. Zo kun je in alle rust naar Spanje vliegen of rijden en hoef je je daarom in ieder geval geen zorgen meer te maken. Denk er ook over na wat je met een eventuele woning in België doet. Ga je genoeg verdienen om een dubbele huur of huur en hypotheek te kunnen betalen? Hoewel dit natuurlijk een optie is, zorgt het er wel voor dat je minder geld over houdt voor leuke dingen. En zeg nou zelf, dat is een van de redenen om in het buitenland te gaan werken. Misschien kun je jouw woning in België onderverhuren.

Taal

Taal

¿Ya hablas español? Wanneer niet is het de moeite waard om zo snel mogelijk met een cursus Spaans te beginnen. Zo leer je alvast de beginselen en kun je je in ieder geval redden. Ook als je op je werk gewoon Engels kunt praten, kan het in het dagelijkse leven een groot voordeel zijn om Spaans te kunnen. Als je eenmaal in Spanje bent aangekomen, dwing jezelf dan ook om de taal te gebruiken. Dit zal aan het begin heel spannend zijn, maar het is wel de beste manier om de taal snel onder de knie te krijgen.

Inlezen op cultuurverschillen

Ook kun je je alvast inlezen op cultuurverschillen. Zo kun je er bij Spanjaarden niet op vertrouwen dat ze altijd netjes op tijd zullen zijn. 10 uur is niet perse 10 uur en kan ook maar zo 10.30 uur worden. Algemeen zijn de Spanjaarden een stuk relaxter dan ons, waardoor je zult merken dat dingen als een siësta nog heel gewoon zijn. Zo zijn er nog wel meer dingen die in Spanje anders zijn dan in België. Je hoeft echt niet alles van tevoren al tot in detail te weten, maar het kan geen kwaad om je van een aantal verschillen bewust te zijn, om je sneller thuis te kunnen voelen.

Andere voorbereidingen

Tot slot zijn er nog een aantal andere dingen die je moet regelen. Sluit de juiste verzekeringen af en maak een lijstje met wat je mee moet nemen. Houdt er rekening mee dat de temperaturen in Spanje vaak sterk van de temperaturen bij ons verschillen. Pas je garderobe hierop aan. Zeker wanneer je met het vliegtuig gaat, is het belangrijk dat je niet te veel meeneemt. Je hebt nu eenmaal met een maximaal gewicht te maken. Naast alle voorbereidingen is er natuurlijk ook genoeg tijd om je te verheugen en alvast plannen te maken, wat je in ieder geval gezien en gedaan wilt hebben.