Waarom IJsland jouw volgende bestemming zou moeten zijn

IJsland wordt ook wel het land van vuur en ijs genoemd. Het land waarvan wordt gezegd dat het aan de rand van de wereld ligt. Klink dat spannend of niet?

Het is duidelijk dat dit kleine, prachtige eiland alle elementen heeft van een once-in-a-lifetime ervaring. Dit is het minst bevolkte land van Europa met landschappen van vulkanen tot geisers, ongerepte wildernis en een buitengewone keuken.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Om je een beter idee te geven waarom IJsland zo speciaal is, zijn hier 5 redenen waarom je dit jaar absoluut een vakantie naar IJsland zou moeten boeken:

1. De landschappen zijn verbluffend

Vulkanen en gletsjers (vandaar de bijnaam ‘vuur en ijs’). Deze twee natuurkrachten hebben het adembenemende landschap van IJsland gecreëerd, dat bestaat uit vulkanen, geisers, warmwaterbronnen, zwarte zandstranden, watervallen en lavavelden.

De beste manier om het meeste uit zo’n spectaculair landschap te halen, is door een roadtrip door het land te maken tijdens een fly Drive in IJsland. Je zult werkelijk versteld staan van de natuurlijke wonders om je heen.

2. Het noorderlicht is overal aanwezig

IJsland is dé plek om de ‘Aurora Borealis’ te zien. Deze mystieke lichtflitsen zijn absoluut een van de beste redenen om IJsland te bezoeken buiten de hete zomermaanden.

Het is mogelijk om het licht boven Reykjavik te zien, maar voor de meest spectaculaire aanblik raden we je aan om de stad te verlaten.

Het IJslandse noorderlichtseizoen loopt van half september tot half april. De beste maanden om het te zien dansen zijn maart, april, september en oktober.

3. Het is er mega veilig

IJsland is al 13 jaar op rij erkend als het meest vreedzame land ter wereld. Deze ranglijst, volgens de Global Peace Index 2021, kijkt onder andere naar misdaadcijfers, natuurrampen, gezondheidsrisico’s en het politieke landschap.

Bovendien werd IJsland in 2021 in het Global Gender Gap Report, voor het 12e achtereenvolgende jaar gerangschikt als het ‘Beste land voor gendergelijkheid’.

Dit eiland neemt daarnaast een toppositie in op het gebied van politieke empowerment onder vrouwen. Wel zo’n fijn idee dat je kunt rondreizen zonder je ook maar een moment onveilig te voelen!

4. Je vindt er rust in overvloed

Je vindt er rust in overvloed

IJsland heeft ongeveer 360.000 inwoners, waarvan de meesten wonen in de hoofdstad Reykjavik. Dit betekent, dat als je even weg wilt van mensen en de door de mens gemaakte materiële wereld, je niet ver hoeft te zoeken.

In een fractie van een seconde rijd je al de ongerepte natuur van IJsland in. En zoals we al eerder zeiden: IJsland is superveilig, dus je kunt er ‘s nachts zelfs aan de kant van de weg in je auto of camper slapen.

Meerdere bestemmingen ontdekken waar je de rust kunt opzoeken tijdens een mooie roadtrip? Bekijk meer aanbod op Flydrivereizen.nl!

5. IJsland heeft een verrukkelijke keuken

Je associeert IJsland misschien niet direct met lekker eten. Maar niets is minder waar: dit eiland heeft de beste vis- en lamsgerechten die je ooit ergens zult proeven! IJslands lamsvlees staat bekend om zijn heerlijke en kenmerkende wildsmaak.

IJsland is een zeevarende natie met eeuwenlange ervaring in vissen en het bereiden van zeevruchten. En deze zijn altijd verser dan vers. Bereid je dan ook voor op goddelijke gerechten in een verscheidenheid aan kruiden en specerijen.

Reykjavik is een eersteklas eetbestemming voor de IJslandse keuken, zoals gefermenteerde haai (voor de dapperen), kleinur (gefrituurde donut die gedraaid is), skyr-yoghurt, brennivín (likeur met komijnsmaak) en Amerikaanse hotdogs gemaakt van IJslandse lammeren. Yum!

Heb je je koffer al gepakt voor je IJslandse avontuur? Zo niet, boek je vakantie naar dit geweldige eiland dan snel. Je krijgt er beslist geen spijt van!