Kies de juiste autoverzekering voor een autovakantie

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan? Dan is het belangrijk om na te gaan of je de juiste autoverzekering hiervoor hebt afgesloten. In de praktijk is dit immers lang niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om je polisvoorwaarden van je autoverzekering goed door te nemen om te voorkomen dat je in het buitenland voor onaangename (financiële)  verrassingen komt te staan.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van autoverzekeringen voor autovakanties?

Hoewel je autoverzekering in de basis dezelfde dekking zal hebben voor zowel Nederland als het buitenland, kan er zeker wel verschil zitten in de vergoeding die bij pechgevallen of ongelukken in het buitenland wordt uitgekeerd. Het zijn vooral de kleine lettertjes in je polis die  in dit geval een grote rol krijgen bij de eventuele toekenning van een vergoeding. Het is zeker belangrijk om daar goed op te letten bij het afsluiten van autoverzekeringen voor autovakanties.

In Nederland zijn er drie standaard verzekeringsvormen te onderscheiden:

  • Een WA verzekering vergoedt alleen de schade die je aan anderen toebrengt. Als je hierbij zelf ook schade oploopt, zal deze niet worden gedekt.
  • Een WA beperkt casco verzekering heeft een iets uitgebreidere dekking. Externe invloeden waardoor schade is veroorzaakt (zoals weersinvloeden, loslopende dieren of diefstal) valt onder deze verzekeringsvorm.
  • Een allrisk verzekering is de meest uitgebreide optie. Hierbij zal ook de schade aan de eigen auto worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Alle verzekeringsgegevens staan op de groene kaart die je jaarlijks toegestuurd krijgt van de verzekeringsmaatschappij. Deze groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat de auto verzekerd is. Het is niet alleen verstandig om deze altijd bij je te hebben maar in een aantal landen zelfs verplicht. Het originele document moet op verzoek getoond kunnen worden.

Aanvullende buitenland dekkingen op autoverzekeringen

Om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan op als je met de auto op vakantie naar het buitenland gaat, is het goed om aanvullende buitenland dekkingen op autoverzekeringen te overwegen. In deze buitenland module kun je gebruik maken van een extra dekking op pechhulp, de beschikking over vervangend vervoer en een vergoeding voor de kosten die je maakt voor eventuele extra overnachtingen.

Waarom het vergelijken van autoverzekeringen altijd lonend is

Hoewel een autovakantie uiteraard een mooi moment is om je autoverzekering eens nader te bekijken is het vergelijken van de verschillende opties ook in andere gevallen vaak erg lonend. Net als bij de zorgverzekeringen het geval is, zijn ook de polissen van veel autoverzekeringen sterk aan verandering onderhevig. Daarnaast kan jouw behoefte hierin veranderd zijn. 

Het is dan ook een verstandige keuze om jaarlijks even de tijd nemen om je autoverzekering te vergelijken. Dit kun je eenvoudig doen op een onafhankelijke vergelijkingssite. Er zijn zelfs sites waarbij je jouw verzekeringspremie eenvoudig inzichtelijk kunt krijgen en de verschillende aanbieders in autoverzekeringen kunt vergelijken. Een autoverzekering berekenen kun je immers eenvoudig online doen door slechts een paar gegevens in te voeren. Hiermee kun je veel geld besparen en je vakantiebudget op een eenvoudige manier verhogen!