Home » Energieverbruik in het buitenland: hoe gaat dat daar?

Wanneer we op reis gaan stellen we ons heel wat vragen. Een wereldstekker is erg belangrijk en vergt toch wel wat kennis over onze favoriete bestemmingen. Onze toestellen werken klassiek op een wisselspanning van 230 volt met een frequentie van 50 Hz. Toch hoeft dat lang niet in ieder land zo te zijn of gebruiken ze een andere aansluitstekker. Wij gingen op zoek naar enkele opmerkelijke verschillen ten opzichte van populaire Nederlandse vakantiebestemmingen.

Frankrijk: Grootste exporteur van energie

Frankrijk is de grootste exporteur van energie ter wereld. De verklaring hiervoor: een massale productie ten opzichte van de beperkte productiekosten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze in Frankrijk voornamelijk energie produceren door middel van nucleaire installaties. Toch zet ook Frankrijk de laatste jaren steeds meer in op hernieuwbare energie, maar mogen we met een totaal aandeel van 13% zeker nog niet de loftrompet bovenhalen. Qua netspanning en -eigenschappen hoeft Frankrijk verder geen duiding: dat is allemaal net zoals hier, maar dan op z’n Frans.

Duitsland: Wir schaffen das

De Duitse energiepolitiek leek geschokt te zijn door de kernramp in Fukushima. Nergens elders vinden we zo’n ambitieuze doelstellingen op korte termijn. Duitsland zet voornamelijk in op het ontzien van het milieu, het claimen van een positie als koploper van groene energie en de onafhankelijkheid van de energie-import. Aangezien Duitsland een ruim aandeel aan groene energie exporteert, gebruik je diezelfde energie misschien thuis ook wel. Zo zijn we ook in het buitenland nog steeds een beetje thuis. Dat alles heeft echter een groot nadeel voor de Duitse energiekost: de energieprijzen zijn de hoogste van Europa en verschillen sterk tussen de diverse leveranciers. Energie vergelijken is dan ook heel populair onder de Duitsers, die voortdurend naar goedkopere energieleveranciers lijken te hoppen. Waar Nederlanders al heel wat energie vergelijken en ongeveer 15% jaarlijks overstapt, lopen deze cijfers voor Duitsland steeds verder op. Het feit dat de nieuwe energieleverancier je automatisch bij de vorige afmeldt, maakt overstappen natuurlijk een stuk eenvoudiger.

Groot-Brittannië: Neem je wereldstekker mee

Jaarlijks verkiezen ongeveer 3,6% van de Nederlandse toeristen Groot-Brittannië als vakantiebestemming. Naar goede oude gewoonte doen de Britten het op hun eiland altijd een tikkeltje anders, zo ook als het op energie aankomt. Zo kiezen de Britten voor een stekker van type G, terwijl ze anderzijds wel eenzelfde netspanning hanteren. Een stekker van type G heeft geen alternatieve stekkers, waardoor je altijd jouw wereldstekker(s) mee moet nemen. Tip: sluit een stekkerdoos aan via een wereldstekker, zo hoef je niet al te veel wereldstekkers aan te schaffen.

Tip: Bespaar energie wanneer je op vakantie gaat

Tot slot ronden we af met enkele energiebesparende tips voor thuis wanneer je op vakantie gaat. Handig, want zo kun je een deel van je reisbudget opnieuw terugverdienen.

De algemene elektriciteit uitschakelen kunnen we niet zomaar doen met al dat eten in onze koelkast. De oplossing: de individuele toestellen of onnodige circuits uitschakelen. Geen zorgen: door de koelkast en vriezer gesloten te houden besparen we sowieso al extra energie. De belangrijkste uit te schakelen toestellen zijn elektrische boilers, ventilatiesystemen en de airco. Toch kun je gerust ook andere toestellen zoals modems, routers en wekkers uitschakelen. Doe voor het vertrek zeker nog eens een ronde om te controleren of je toch niet ergens een licht hebt laten aanstaan. Zo kun je zorgeloos op reis vertrekken.

Share This