Home » Energie besparen als je van huis bent? De beste tips op een rijtje

Nog maar enkele decennia geleden waren Nederlanders veel vaker thuis dan tegenwoordig. Bijna altijd was er wel iemand thuis. Vrouwen werkten niet of minder dan tegenwoordig. Tegenwoordig is de situatie over het algemeen genomen anders en werken veel meer vrouwen dan pakweg vijftig jaar geleden. Niet alleen zijn mensen vaker van huis, ook het aantal keer dat Nederlandse gezinnen op vakantie gaan is toegenomen – ook in vergelijking met een aantal jaar terug. Op die afwezigheidsmomenten hoeft jouw huis weinig energie te verbruiken, zorg er dan ook voor dat je dit zo veel mogelijk terugbrengt.

Mensen minder vaak thuis
We hebben meer geld, want de werkloosheid is flink afgenomen. De welvaart is dus toegenomen, maar ook het aantal eenpersoonshuishoudens is gestegen. Overdag is het huis dan sowieso vaak al leeg, maar ‘s avonds ook omdat dat het moment is om sociale contacten te onderhouden of te gaan sporten. Stroomverbruik en afwezigheid; redenen om wat op het energieverbruik te letten op de momenten dat je er niet bent. Dus ook als je niet op vakantie bent. Zo hou je wat over voor tijdens de welverdiende vakantie.

Energie besparen voor jezelf en je omgeving
Als je zo vaak van huis bent, hoe kun je dan slim omgaan met de terugkerende uren- of dagenlange ‘leegstand’ van je woning? In elk geval is het verstandig om maatregelen te nemen om energie te besparen. Mensen die het verbruik van energie vergelijken vóór en na het doorvoeren van onderstaande tips, zijn waarschijnlijk verbaasd over de resultaten. Enkele simpele handelingen kunnen ervoor zorgen dat je aanzienlijk minder energie verbruikt als je van huis bent. En dus meer geld in je portemonnee overhoudt én eveneens een steentje bijdraagt aan het milieu. Hieronder staan de belangrijkste tips voor een snel resultaat.

Tips om energie te besparen
Energie besparen is niet zo moeilijk, je moet het alleen wel doen. Met de onderstaande tips helpen we je een eind op weg:

1. Laat geen apparaten op stand-by staan als je van huis bent en haal stekkers uit het stopcontact als je de apparaten niet gebruikt. Stekkers die contacteren met een stopcontact gebruiken namelijk altijd stroom. Dit heeft sluipverbruik, en is nergens voor nodig.

  1. Maak je vriezer en/of koelkast goed schoon voorafgaand aan je vertrek. Je kunt de apparaten dan ook van het stroom afhalen, en daarmee bespaar je ook weer flink wat stroomverbruik uit.
  2. Zet je verwarming lager als je kort of langer van huis bent. Dit levert al snel een fikse besparing op. Elke graad lager, zorgt voor een vermindering van 6 tot 7 procent van het gasverbruik.

    4. Kijk eens kritisch naar je energieleverancier. Ga voor energie vergelijken en kijk naar de kosten van de verschillende aanbieders. Vaak is overstappen zo geregeld en kun je tot honderden euro’s besparen. Zonde als je dit dus niet doet.

  3. Ga je op vakantie of ben je van huis voor een reis van langere periode naar bijvoorbeeld Indonesië? Dan kun je overwegen je huis tijdelijk te verhuren. Hiermee kun je je eigen vakantiekosten afdekken of jouw afwezigheid financieel compenseren door de huurinkomsten van je woning. Laat de persoon zelf betalen voor zijn of haar energieverbruik of reken een vast energiebedrag per maand.

Neem een of meer maatregelen
Natuurlijk hoef of kun je niet alle bovengenoemde tips uit te voeren. Maar realiseer je in elk geval dat enkele simpele handelingen financieel een mooi bedrag kunnen opleveren. Tegelijk ben je milieubewust bezig als je het energieverbruik terugdringt. Zo hou je Nederland, maar ook andere landen van de wereld die jij zo graag overreist ook een beetje gezonder.

Share This