Drie keer zoveel reizigers op Schiphol dan in herfstvakantie 2020

Waar een vakantie naar het buitenland boeken lastig was in de herfst van 2020, geldt dat niet meer in 2021. De afgelopen herfstvakantie werd door drie keer zoveel reizigers als in 2020 gebruikt om bijvoorbeeld een vakantie naar Tenerife te plannen. Het Spaanse eiland was niet de enige populaire bestemming deze periode. Denk ook aan bijvoorbeeld het Portugese Madeira, Spaanse steden als Valencia en Barcelona, enzovoorts. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de populariteit van zonvakanties in deze herfstperiode.

Mensen hebben de zon in Spanje en Portugal gemist

Een van de redenen voor het grote aantal geboekte vakanties naar Tenerife en bijvoorbeeld La Gomera is het feit, dat men de zon gemist heeft. Waar met name de zomer van 2018 zeer goed was, geldt dat bepaald niet voor de afgelopen zomermaanden. De temperatuur begon al vroeg in 2021 op te lopen, met een aantal fraaie weken in mei en juni. Daarna werd het al snel minder. Kijkende naar de statistieken van het weer in de zomer valt op dat met name het aantal zomerse dagen zeer mager was. De zomer van 2021 kende slechts 17 zomerse dagen, terwijl een Nederlandse zomer er gemiddeld 22 heeft. Onder een zomerse dag verstaat men een dag waarop de temperatuur de 25 graden Celsius bereikt in De Bilt. Goede reden om deze zomerse dagen elders in Europa in te halen.

Mensen hebben de zon in Spanje en Portugal gemist

Onzekerheid over de winter en het voorjaar

Niet alleen het beperkte aantal zomerse dagen van afgelopen zomer speelt mee in het feit dat veel Nederlanders een vakantie naar het buitenland boeken. Ook is onzeker welke maatregelen er deze winter en volgend voorjaar gelden. In oktober loopt het aantal besmettingen met het virus op. Ook de bezetting van de ziekenhuizen neemt weer toe. Hoewel momenteel niet verwacht wordt dat de maatregelen veel strenger zullen worden, valt niet uit te sluiten dat dit later dit jaar nog wel gebeurt. Men wil het risico niet lopen dat een voor de kerstvakantie geboekte vakantie moet worden verplaatst door een aanscherping van de regels. Experts gaven eerder al wel aan dat een nieuwe lockdown onwaarschijnlijk lijkt.

Vakantiegeld opgespaard in de afgelopen twee jaar

Een derde reden welke het snel toegenomen aantal boekingen van zonvakanties verklaart, is het feit dat Nederlanders hun vakantiegeld massaal hebben opgespaard in de afgelopen twee jaar. ING meldde eerder dit jaar al dat Nederlandse huishoudens veel meer spaargeld hebben dan in de periode voor de pandemie. Het opsparen van het vakantiegeld is een van de redenen hiervan. Het opgespaarde vakantiegeld wordt nu gebruikt om alsnog op vakantie te gaan naar het buitenland. Volgens luchthaven Schiphol hebben de afgelopen weken zo’n 2 miljoen reizigers gebruik gemaakt van het vliegveld.