Dit zijn de 5 mooiste treinreizen van Noorwegen

De dramatische en diverse landschappen van Noorwegen maken deze Scandinavische parel tot een van de mooiste landen ter wereld. En voor reizigers die zich helemaal willen onderdompelen in deze natuurlijke schoonheid, biedt het uitgebreide Noorse spoornetwerk een unieke kans.

Denk jij er ook aan om een treinreis door Noorwegen te maken? Dit zijn volgens vele reizigers de mooiste routes!

1. De Flåm Railway: ‘Stairway to Heaven’

De Flamspoorweg in Noorwegen , of Flåmsbana, wordt vaak een van de mooiste treinreizen ter wereld genoemd. En wij snappen waarom. Deze reis van ongeveer 20 kilometer brengt je van de hoge bergen van Myrdal, naar het pittoreske Aurlandsfjord. Onderweg passeer je steile dalen, weelderige bossen en iconische watervallen.

De Flåm Railway biedt daarnaast een unieke culturele ervaring. De reis voert je namelijk door het charmante dorpje Flåm, bekend om zijn plaatselijke ambachtslieden en culturele bezienswaardigheden.

2. De Bergensbanen: Van Oslo naar Bergen

Ook de Bergensbanen is een iconische treinrit die een adembenemend uitzicht biedt op het gevarieerde landschap van Noorwegen. Deze reis van Oslo naar Bergen bedraagt een afstand van 496 kilometer.

Onderweg word je getrakteerd op een wisselend panorama met idyllische meren, dichte bossen en het dramatische Hardangervidda Plateau: het ultieme Scandinavië . Hier bereikt de trein een hoogte van 1.237 meter boven zeeniveau, en heb je een ongeëvenaard uitzicht op de adembenemende wildernis.

3. Nordlandsbanen: Arctische wonderen

Voor wie op zoek is naar een meer afgelegen ervaring is een ritje met de Nordlandsbanen een must. Deze schilderachtige treinreis naar Noorwegen slingert zich een weg door de ruige landschappen van Noord-Noorwegen, van Trondheim naar Bodø. De rit voert je dwars door de poolcirkel en biedt een glimp van het sprookjesachtige Arctische landschap.

4. Dovrebanen: Oog in oog met muskusossen

Onze 4e mooiste treinreis, Dovrebanen, verbindt Oslo met Trondheim en doorkruist het prachtige gelijknamige Dovregebergte. Wat deze treinrit zo bijzonder maakt, is dat je misschien wel muskusossen tegenkomt; de zwaarste landdieren in Europa, die alleen in het Arctisch gebied voorkomen.

Vanuit de trein heb je alle tijd om de glooiende heuvels, het weidse landschap en de prachtige berguitzichten in je op te nemen. Deze rit is dé kans om getuige te zijn van wilde dieren in hun oorspronkelijke habitat. Mis hem niet als je in Noorwegen bent!

5. Raumabanen: Subliem uitzicht op Geirangerfjord

Als je de adembenemende schoonheid van het beroemde Geirangerfjord wilt zien, dan is Raumabanen de treinreis voor jou. Deze reis tussen Dombås en Åndalsnes biedt reizigers een spectaculair uitzicht op het fjord vanuit de bergen.

De treinrit biedt daarnaast een betoverende blik op de idyllische Romsdalen Vallei en de iconische Trollveggen (Trollenmuur); de hoogste verticale rotswand in Europa. Met veel tunnels en bruggen is Raumabanen echt een technisch hoogstandje, waardoor je de magie van Noorwegen op z’n best kunt ervaren zonder je stoel te verlaten.

Al deze treinavonturen laten je kennismaken met de adembenemende diverse landschappen van Noorwegen. Daarom zijn ze absoluut een must voor elke reiziger die de betoverende wildernis van dit wonderschone land wil verkennen.