Camp Nou bezoeken in Barcelona: dit krijg je te zien

Més que un club – meer dan een club. Barcelona, groot geworden door Johan Cruijff en sindsdien altijd verbonden met Nederland, is al jaren een trekpleister voor de voetbaltoerist. Een rondleiding door stadion Camp Nou is bijna een verplicht nummer als je in de stad bent. Dit krijg je allemaal te zien.

Camp Nou Tour

Barcelona is een stad waar je minimaal één keer geweest moet zijn, al is het alleen al vanwege de voetbalclub. Natuurlijk ga je het stadion bezoeken! Het zoeken naar een goedkoop vliegticket, het checken van je doorlopende reisverzekering en controleren of je paspoort niet verlopen is, dat soort dingen kun je thuis alvast doen. Hoe zit dat met de Camp Nou Tour? Ook deze kun je van tevoren al online boeken, tenzij je zin hebt om in de rij te staan.

Tickets

Er zijn verschillende soorten tickets. Zo kun je kiezen voor een standaard (tijdgebonden) ticket waarmee je het stadion en het FC Barcelona Museum kunt bekijken. Voor een paar euro meer heb je een ticket die niet tijdgebonden is. Wie kiest voor een Tour Plus ticket krijgt er een VR-bril en een audiogids bij. Deze tickets kosten je rond de drie tientjes. Voor een slordige 150 euro – het ligt eraan wat voor fan van Barcelona je bent – mag je langs het veld lopen, de mixed zone en de kleedkamer bezoeken. Daarnaast krijg je een foto van jezelf in het stadion en een Barça cadeautje.

Nederlanders

Met een oranje getinte geschiedenis is het FC Barcelona Museum op zich al een uitje. Sinds Johan Cruijff en Johan Neeskens de club richting grote hoogtes brachten, is het een komen en gaan geweest van Nederlandse voetballers en coaches. Je zou er een hele selectie inclusief staf van samen kunnen stellen. Van keeper Ruud Hesp tot spits Patrick Kluivert, van Richard Witschge tot Mark van Bommel en van Ronald Koeman tot de huidige ambassadeur Frenkie de Jong. Je ziet ze terug in het museum waar foto’s, video’s, kleding, prijzen en andere bezienswaardigheden uit de roemrijke geschiedenis van de club al bekeken werden door miljoenen voorgangers. Er is zelfs een aparte Messi Space!

Praten met echte diehard fans

Je kunt het stadion gemakkelijk bereiken met de metro, je gehuurde auto (er is parkeergelegenheid) of op de fiets. Een andere leuke tip is om vanuit je hotel een taxi te nemen naar het stadion. Deze zijn niet duur, en de kans is zeer groot dat je een Barça-fan achter het stuur treft die je de meest sappige verhalen kan vertellen. Niet alleen over de club, maar over de hele stad en natuurlijk de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië. Zoals gezegd: més que un club.