Home » Auto huren in het buitenland

Op vakantie kun je een auto huren. Zo kun je de omgeving verkennen en ben je niet beperkt in je bewegingsvrijheid. Een auto huren kan ter plekke, maar je kunt het ook voordat je op vakantie gaat regelen. Dan staat de auto namelijk voor je klaar wanneer je op de plek van bestemming arriveert.

De voordelen van vooraf een auto huren

Het voordeel van een auto huren is dat het goedkoop is en je niet afhankelijk bent van openbaar vervoer zoals taxi’s. Maar op locatie een auto huren kan nog weleens lastig zijn, zeker wanneer er een taalbarrière is. Daarom is het makkelijker om vooraf een auto te huren. Dan heb je ook rustig de tijd om een geschikt voertuig uit te kiezen en kun je alle voorwaarden op een rijtje zetten en auto’s vergelijken. Ben je handig met het internet, dan huur je makkelijk zelf een auto. Maar je kunt ook de hulp inroepen van een reisbureau wanneer je liever hebt dat iemand met je meekijkt.

Waar je verder op moet letten bij autohuur

Er zijn een aantal andere zaken waar je op moet letten wanneer je een auto gaat huren. Het handigst is om te kiezen voor een verhuurbedrijf dat een zogenoemde ‘all-inclusive-methode’ heeft. Dit betekent dat in de verhuurprijzen ook een allrisk autoverzekering is inbegrepen, net als een onbeperkt aantal kilometers.

Betalen met creditcard

De meeste autoverhuurbedrijven willen dat je reserveert met een creditcard. Dit is vaak een extra garantie voor het bedrijf. Die machtig je in dat geval om eventuele extra kosten zoals een eigen risico af te schrijven en zichzelf zo schadeloos te stellen bij onvoorziene problemen of wanbetalers.

Houd rekening met de aankomsttijd

Denk goed na over de begin- en eindtijd van de verhuurperiode. Stel: je komt op dag 1 om 15:00 uur aan en huurt de auto vanaf 15:30 uur. Spreek dan een eindtijd af die maximaal afloopt om 15:30 uur op de laatste dag. Een half uur later en verhuurbedrijven rekenen namelijk gerust een dag extra.

Kies voor voldoende ruimte

Houd er rekening mee dat je niet alleen zelf op vakantie gaat, maar met bagage. Kies dus niet een te kleine huurauto. Dan loop je het risico dat je ter plekke moet upgraden en dat is vaak behoorlijk prijzig. Verder betaal je ook extra voor een navigatiesysteem. Dus heb je er zelf een TomTom of een goede navigatie-app op je mobiele apparaat, laat je dan niet verleiden tot het huren van een duurdere auto met navigatie.

Lees altijd de kleine lettertjes en controleer op schade

Het lijkt logisch maar bij een huurcontract is het verstandig om de kleine lettertjes goed te lezen voor je iets ondertekent. Weet goed welke afspraken worden vastgelegd, bijvoorbeeld over de autoverzekering, het eigen risico, het tankbeleid, het kilometerverbruik en het afhalen en inleveren van de auto. En wanneer je de auto ophaalt, inspecteer dan eerst op schade. Maak foto’s van hoe de auto er op dat moment uitziet. Zo hoef je achteraf geen schadeposten af te rekenen waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent en heb je ook bewijs om dit te weerleggen.

Share This