4 Dingen die je moet weten over Franse wijn

Frankrijk staat algemeen bekend te beschikken over de beste wijngaarden ter wereld. Frankrijk is immers het op één na grootste wijnproducerende land ter wereld en kent een productie van ongeveer 6 miljard flessen per jaar! Wil je als wijnproever meer te weten komen over Franse wijn, lees dan snel verder om kennis te maken met enkele interessante feitjes.

Franse wijn als daad van verzet

Toen Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog werd binnengevallen en bezet door de Duitsers, kreeg het Franse wijnland te maken met talloze plunderingen door de bezetters. Om te voorkomen dat de nazi’s de Franse wijnindustrie zouden vernietigen, namen vele Franse wijnboeren het heft in eigen handen en begonnen ze als daad van verzet de kostbaarste flessen Franse wijn in geheime kelders te bewaren!

Veel Franse wijnen zijn blends

Wist je dat de meeste Franse wijnen blends zijn in plaats van variëteiten? Met blends worden wijnen bedoeld die gemaakt zijn van hoofdzakelijk één soort druif. Zo zijn rode Bordeaux wijnen over het algemeen gemaakt van blends van Merlot en Cabernet. Bovedien produceert Zuid-Frankrijk produceert ook veel rode blends, met name in de Languedoc, een plek waar blends van verschillende druiven zoals Syrah, Mourvèdre en Carignan gebruikelijk zijn.

Wil jij als Franse wijnliefhebber op wijntour, dan ben je in Zuid-Frankrijk aan het juiste adres! Kijk op vakantiehuizen Zuid-Frankrijk voor meer informatie over luxe accommodaties in de buurt van de beste wijngaarden.

Frankrijk is de oorspronkelijke thuisbasis van vele druiven

Veel druiven die gebruikt worden in bekende wijnen en voorkomen in andere landen, zijn oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Denk hierbij aan druiven zoals Chardonnay en Cabernet, die veel voorkomen in Californië maar hun oorsprong vinden in Frankrijk. 

Het grootste wijnproducerende gebied in Frankrijk

Het grootste wijnproducerende gebied in Frankrijk

Verreweg het grootste wijnproducerende gebied in Frankrijk is Languedoc. Deze regio is zowel qua oppervlakte als qua geproduceerde hoeveelheid wijn een indrukwekkende wijnplek. Languedoc heeft een oppervlakte van maar liefst 560.000 hectare langs de Middellandse-Zeekust van Spanje in het zuiden en zich uitstrekt tot de Provence in het oosten. Dit wijnparadijs produceert jaarlijks 14,3 miljoen kisten wijn die over de hele wereld verkocht worden. Dit terrein staat bekend om zijn grote diversiteit aan wijnen en stijlen. De weelderige smaakprofielen en overvloed aan biologische wijnproductie maakt deze Franse streek een absolute wijntopper!

Wil je op vakantie in de buurt van de mooiste wijnplekken? Kijk dan eens op villa Provence voor een uitgebreid aanbod van luxe vakantievilla’s om langs de druiven- en lavendelvelden te genieten van een verfrissend glas rosé!